Riskkapital – viktigt att tänka på

Vad är riskkapital?

Riskkapital är en typ av investering som görs i företag. Det finns olika sorter av riskkapital, bland annat beroende på vilket skede företaget är i när inventeringen sker. När man säger riskkapital refererar man oftast till bolag som inte är noterade, men även noterade bolag kan ta in riskkapital.

 

Ingen säkerhet för investeraren

Ordet risk används då det är en risk för personen eller företaget som investerar pengarna. Till skillnad från ett lån som måste betalas tillbaka så gäller inte samma regler för en riskkapitalinvestering.

En investering av denna form sker genom att investoren investerar pengar i företaget, utan att veta om den kommer att få någon avkastning eller ens pengarna tillbaka. Det är en risk. Låt säga att någon investera 100 000 kronor i ett företag, och får 10 % av företaget för den summan. Om företaget då inte går lika bra som planerat eller om något oväntat händer så finns det stor chans att investeraren inte får pengarna tillbaka.

Men om det däremot går bra för företaget så kan det bli en stor vinst för investeraren. No risk – no reward är ett känt uttryck på engelska, och det lämpar sig verkligen här.

 

Olika typer av riskkapitalinvestering

Tillväxtkapital är när startups tar in kapital. Detta är den typen av riskkapital som har störst risk för investeraren eftersom att man i princip inte kan veta hur företaget kommer att gå. Givetvis görs beräkningar på hur framtiden kommer att se ut, men det finns egentligen ingen säkerhet i dessa.

Andra typer av hjälp för startups kan vara en inkubator eller crowdfunding.

Utköp är den typen av riskkapital som investeras i ett företag som redan är igång. Trots att det kallas utköp så handlar det inte om att köpa ut hela företaget, utan bara en liten del. Det kan handla om att företaget vill expandera till en ny marknad men inte har kapitalet, att material behövs köpas in eller liknande. Dessa investeringar är något säkrare. Företagen är igång och vet på ett ungefär hur mycket pengar de tjänar varje månad, vilket i sin tur gör att investeraren vet på ett ungefär hur snabbt investeringen kommer komma tillbaka.

 

Fördelar och nackdelar med att ta in riskkapital

Det finns två stora för och nackdelar när det kommer till att ta in riskkapital. Fördelen med att ta in riskkapital istället för ett lån är att du inte behöver betala tillbaka pengarna om företaget skulle misslyckas. Du behöver heller inte betalat någon ränta på riskkapitalet. Går ett företag inte som man planerat så är det jobbigt nog, att då behöva tänka på att betala tillbaka ett lån kan vara en stor påfrestning.

Nackdelen med riskkapital är att du ger bort en del av företaget. Hur många procent du får ge upp beror på företagets beräknade värde och hur stor investeringen är.

 

Stora riskkapitalbolag

Det finns många riskkapitalbolag världen över och i Sverige. Några av de största i Sverige är Northzone, Creandum och EQT Ventures. Det finns också statliga riskkapitalbolag. Ett exempel på detta är Saminvest som är ett riskkapitalbolag i Stockholm. Saminvest går in i venture capital-fonder som är privat förvaltade. Men för dem handlar det om mer än att få avkastning. Deras mål är att utveckla och förnya näringslivet i Sverige.

Lämna en kommentar